Хто краще всіх виводить трелі?

 

Як називається наука про птахів? Ви скажете «Орнітологія». Зовсім ні, це – «Пташкологія». Так відповіли юні «пташкознавці»-четвертокласники, які в перші дні квітня завітали до бібліотеки-філії №10 Білоцерківської МЦБС Київської області на конкурс знавців «Хто краще всіх виводить трелі?».
Повернення птахів святкують  як прихід весни. Із пернатими пов’язано чи не найбільше народних казок, легенд, пісень, вірувань, звичаїв та традицій українського народу. Але, на жаль, саме від поведінки людей часто залежить їхня доля. Тільки у Європі під загрозою зникнення – понад 50% птахів, 87 видів занесені до Червоної книги України.
За допомогою інформ-круїзу «Пам’ятники крилатим», діти дізналися про голуба – почесного члена екіпажу підводного човна, гусей, які попередили римлян про небезпеку та «заморських » птахів горобців, які врятували від голоду мешканців міста Бостон.
Гра-змагання «Хто більше знає про птахів?», конкурс народних прикмет та бліц-вікторинка «Цей маленький горобець» показали, що діти знають про пернатих друзів немало. Найбільше учасникам і глядачам сподобалася гра-показуха «Хто так співає?», під час якої юні читайлики зображали пташок, відтворюючи дії та звуки. 
Продемонструвати кмітливість та логічне мислення мали можливість учні 4-Г класу, взявши участь у еко-грі «На зупинці загадковій загадки пташок чудових». Чудернацькі «пташині» ребуси та головоломки захопили й розвеселили всіх. І як після цього не захотіти дізнатися ще більше про дивовижних, співучих, крилатих символів волі та простору? Тому книги із виставки-інсталяції «Перната веселка» помандрували до багатьох домівок.
Юні читачі з нетерпінням чекатимуть на майстер-класи з виготовлення пташок у техніці орігамі, які проведуть бібліотекарі.
 
Леся Кравчук.
 



Київська обласна бібліотека для дітей

Русанівська набережна, 12, Тел./факс: (044) 295-09-61, E-mail: kobdd@ukr.net