Історичні, літературні та екологічні маршрути Білоцерківщини

Історичні, літературні та екологічні маршрути Білоцерківського району Київської області

В Білоцерківському районі Київської області розроблено 8 маршрутів.

  • Маршрут 1 - Біла Церква- В.Тарасівка- Дрозди- Мазепинці. Екскурсія до села Мазепинці (малої батьківщини Гетьмана Івана Мазепи), молитва в козацькому храмі Святого Миколая Чудотворця. Вшанування пам’яті І.Мазепи біля пам’ятника гетьману.
  • Маршрут 2 - Біла Церква- Пилипча- Глибочка- Городище. Екскурсія в село Пилипча, де провів дитинство відомий російський письменник-природознавець К. Паустовський. Територія навколо старовинного села Пилипчі (згадується з 1622р) насичена пам’ятками різних епох.
  • Маршрут 3Біла Церква – Трушки. Екскурсія до села Трушки, де черпав свою творчу наснагу видатний український письменник І. Нечуй-Левицький. Чудова природа села. Тут письменник відпочивав та працював над кращими творами – «Микола Джеря», «Кайдашева сім’я», циклом оповідань про бабу Параску і бабу Палажку. Село Трушки з часів Нечуя-Левицького зазнало великих змін та кожне прийдешнє покоління зачаровується неповторністю його краєвидів.
  • Маршрут 4Біла Церква – Олійникова Слобода – Храпачі. Екскурсія веде селами християнського віросповідання до храму Св. Мучениці Параскеви П’ятниці і церкви святого Миколая.
  • Маршрур 5Фурси – Чмирівка – Біла Церква. Екологічний маршрут «Стежками дитинства» (пішохідний маршрут) веде мальовничими краєвидами району. Маршрут супроводжує коротка розповідь про історію села та пам’ятні місця, відвідає екскурсійна група.
  • Маршрут 6Шкарівка – Біла Церква. Пішохідний маршрут «Стежками моїх предків» знайомить туристів з історією села Шкарівка, де зберігся козацький дух і кращі традиції, звичаї, обряди українського народу. Екскурсія починається з краєзнавчого музею і веде до видатних місць і пам’яток села.
  • Маршрут 7Блощинці – Острійки – Мала Антонівка. Релігійне паломництва вважається історично першим видом туристичних подорожей, що може бути віднесене до періоду формування світових релігій. Пам’ятки церковної історії і культури є засобом утвердження національної свідомості і самосвідомості, відтворення історичної пам’яті, виховання патріотизму, розвитку естетичних і художніх смаків.
  • Маршрут 8Яблунівка. «Вінграновський над Россю». Історія села багата своїми знахідками та відомими людьми. В добу, так званого, Великого переселення народів у басейні Росі проживали племена Черняхівської культури (III–IV ст. н.е.), залишки поселень якої виявлені вздовж правого берега річки Рось між селами Яблунівка та Пилипча.

Видатному українському письменнику, кінорежисеру, кіноактору М.С. Вінграновському споруджено пам’ятник на березі річки Рось, де він любив розбивати свій намет і багато працював, а у вільну хвилину спілкувався з місцевими жителями. Після смерті письменника традиційними стали щорічні Всеукраїнські читання «З обійнятих тобою днів», присвячені пам’яті лауреата Національної премії ім.. Т.Г. Шевченка М.С. Вінграновського, які проходять в останню суботу травня.

В 2016 році стали популярними велопробіги по туристичним маршрутам Білоцерківського району. Перед стартом велопробігу провідний інструктор проводить інструктаж з правил дорожнього руху для велосипедистів та надає коротку інформацію про історичні, культурні та природні пам’ятки маршрутів.



* * *

Помолимось за розквіт України на «Поповій горі». Путівник екологічної стежини – ecological path «Попова гора» (с. Чупира Білоцерківського району Київської області)

Екологічна стежина «Попова гора» розроблена учнями 5-9 класів під керівництвом вчителя географії Ю. М. Гребеніченко НВО с. Чупира Білоцерківського району у 2015 році. Мета акції – розвиток пізнавальної та рекреаційної складових природного комплексу місцевості.

Територія природного комплексу, де розташована екологічна стежина, має давнє історичне походження, яке датується з виникненням поселення у ХVI ст. Назва топоніму «Попова гора» походить від розповідей місцевого населення з елементами легенди про те, що колись, в давнину в пониззі балки жив священник. Щоранку він виходив на гору та читав молитви. Звідси і назва – «Попова гора».

Мальовничі краєвиди місцевості екологічної стежини, чарівний став в її межах приваблюють відвідувачів. Стежина складається з 12 зупинок. Кожна зупинка має свою назву: «Старечий дуб», «Ромашкова поляна», «Чарівний став», «Погруддя Шевченка» та інші. Зупинки супроводжуються цікавими оповідями. Під час подорожі маршрутом, протяжність якого складає близько 2 км., можна побачити рідкісні види рослин та тварин, які занесені до Червоної Книги України. Деякі з них занесено до Додатку II «Конвенції з охорони дикої флори і фауни та природного середовища існування в Європі» та до «Червоної книги хребетних Міжнародного союзу охорони природи».

Подорожніх екологічною стежиною супроводжує екскурсовод. Даний екологічний проект заявлений як робота МАН. Проект зайняв ІІ місце на районному етапі (2015 р.) та І місце в обласному конкурсі-захисті творчих проектів «Заповідними стежками Київщини». Проект захистила Махньова Руслана. Нині розробку та реалізацію екологічного проекту продовжують Кириленко Ольга та Шевченко Ангеліна. Згодом проект увійде у «Природоохоронний атлас Київщини» (2017 рік).

Запрошуємо всіх бажаючих пройти екологічною стежиною та насолодитися красою природи цієї чудової місцини! Збережемо природу разом!




Київська обласна бібліотека для дітей

Русанівська набережна, 12, Тел./факс: (044) 295-09-61, E-mail: kobdd@ukr.net